Úvodná stránka > guldan architects > 2013 > Corten – materiál modernej architektúry
guldan architects

2013 

Corten – materiál modernej architektúry

Corten nie je na trhu žiadnou novinkou (patentovaný bol v USA už v roku 1933), napriek tomu však jeho využitie v záhradnej a krajinnej architektúre u nás zatiaľ nie je úplne bežné. Súčasne s neustále sa sprísňujúcimi ekologickými kritériami sa do architektúry vracajú prírodné, 100% recyklovateľné materiály ako drevo, oceľ, terakota...

Corten je obchodnou značkou ocele so špecifickým chemickým zložením. Je to pomaly korodujúci, teda hrdzavejúci, plech. Ako zástupca poveternostne odolných ocelí je charakteristický vznikom tvrdej ochrannej koróznej vrstvy na povrchu konštrukcie. Existujúca ochranná korózna vrstva - hrdza výrazne spomaľuje ďalší proces korózie. Táto špeciálna vlastnosť cortenu je dosiahnutá jeho chemickým zložením. Oproti bežnej uhlíkové oceli obsahuje nízko legovaná oceľ corten menej uhlíku a zároveň je obohatená o meď a fosfor.
Keďže ide o pomalé korodovanie, vzhľad cortenu sa mení v čase. Najskôr je ostro hrdzavý a neskôr tmavne a získava žiaducu patinu. Pôsobí tak veľmi moderným dojmom a čo je pre záhradného architekta najdôležitejšie, výborne sa kombinuje so všetkými prírodnými materiálmi, predovšetkým so zeleňou.

NÁJDETE NÁS - ATELIÉR:

NewGardenDesign s.r.o.

GuldanArchitects s.r.o.

Langsfeldova 36
811 04 Bratislava

E-mail: info@newgardendesign.sk
office: +421 903 918 180
ateliér krajinnej architektúry: +421 903 918 180

       

 

© 2012 NewGardenDesign, Created by Teesys